Friday, February 5, 2010

Sunday, June 7, 2009

Banyak Sangat Nak Cerita!





Sabtu 060609

Sebelum tu aku dapat msg dari Syamsul, ajak ride ari jumaat.. since dia dapat cuti ari tu. Hehe.. nak mampos, aku baru je balik dari bercuti, bos pon dah naik angin dah sebab tengah tertekan ngan event lagi dua minggu... walaupun masa aku balik tu aku terus bereskan segala tekanan yang menekan dia... hehe sorry boss!

So... aku set untuk riding pagi Sabtu... msg kawan2 lain sumer ada hal.. maklumlah cuti sekolah... makan angin... kenduri... etc. etc.

Since kami berdua je... kami start ride kul 7pagi dari saujana prima... aku roll dari rumah pukul 645... sib baik ari dah agak terang dah.. Target ke Pajam je, sebab Syamsul ada hal... Pukul 830 kami sampai di tol Pajam... makan pisang & minum sebelum roll balik. Cuaca macam nak ujan... siap berangin & lightning dari jauh... Nak sedapkan ati, aku cakap kat Syam its ok kalau ride dalam ujan pon... besttt! tapi dalam ati cuak gak... riding kat open h'way maaa, nak redah headwind & kilat huhuhuhu

Alhamdulillah, cuaca ok je tiba-tiba! kami roll balik sambil sembang2 gitu... berenti beli air kat R&R beranang yang canggih tu... tengkiu Syam belanja 100+! Dah 500 meter tinggalkan R&R Syam terperasan aku tak pakai helmet (kepala rasa cam ada helmet je).... arrkkkkk aku terlupa aku bukak helmet masa kat kedai tu, patah balik amik helmet!

Split ngan Syam di Clover Leaf Saujana Perdana... Syamsul ke Saujana Prima, aku pulak naik h'way Sungai Long.. sesaja nak mendera diri! Pukul 930pagi aku dah sampai rumah (done 61.5km/2hr 15m/eve 26.2kph).. Tengok anak2 aku dah lawa-lawa gitu nak pegi berjalan (camana dorang tau aku balik awal ek?)

Rupa-rupanya Adila plan nak pegi driving school.. tapi hari tu dia off sebab hari besday agong! since dah pakai lawa-lawa tu... aku ajak je dorang pegi Mines tengok wayang citer Terminator Salvation.. sebab masa kat tol Pajam tadi Syam cerita kat aku citer tu best... memang best pon! kami dapat tiket early bird lagi (7hengget je)...

Ahad 070609... Aku decide nak jog je kat TTS, sebab takde sape ajak ride pagi ni + aku dah lama tak lari..

Pukul 7pagi aku dah kat trek TTS, saje je aku measure trek tu guna moto aku.. tak sampai 1k rupanya... 900meter je, tapi boleh la... pandai-pandai la aku tambah distance aku lepas ni.. Pagi tu aku buat 6lap (5.4k je la)... balik main gitar jap then tido sampai wife aku kejut lunch..

Petang tu.. aku rasa macam nak ride je.. huh. Addicted ke aku ni? lantak la... aku ketagih benda yang baik hehehe

Pukul 4ptg... aku roll ngan mtb aku yang baru lepas servis tu.. lembut je rasa. Plan ride shortest route je. Tak masuk clover leaf or divert kat sekolah saujana pun.. Sampai umah 50min kemudian (22.6k).. baru rasa puas gitu.. tapi takleh buat selalu rasanya... aku bukan muda lagi, damage badan seyy! So lepas ni aku rest 24jam... sebelum ride balik kat loop Sg Long petang esoknya... (kalau tak ujan la)


Thursday, June 4, 2009

Cuti-cuti Malaysia!





Jalan-jalan... Makan.... Tido....

Huh... lemau badan aku.. Start dok hotel kat JB ari sabtu & ahad... sambung kat Kuala Rompin lagi dua malam.. Jalan-jalan bawak famili since tu je rasanya masa yang ada untuk kami together-gether... Lepas ni, Nida dah sekolah... Adila dah start degree dia... Alia bizi ngan show dia..

Kat JB tu dok kat Seri Malaysia je cam biasa la... Kat Kuala Rompin tu pun sambung kat Seri Malaysia satu malam & esoknya pindah ke Rompin Beach Resort.. ni kali kedua kami menginap kat RBR ni.. Best tempat dia, sebab tak ramai sgt orang kat Kuala Rompin ni + seafood dia sedap & fresh!



Thursday, May 28, 2009

Tuesday, May 26, 2009

PD Recovery Ride



Ramai sangat dok tanya kenapa aku tak hapdet blog aku... adehhh... terkomited la pulak... igtkan takde sape pedulik blog merapu aku ne..

Bukan ape.. sebenarnya aku malas nak report xtvt riding aku sebab biasanya telah di hapdet oleh kawan-kawan lain... redundant maaa.. sama je citer dia. Klu tak ride ngan clan Manciocc... aku folo geng Cycling Addicts.. pusing-pusing situ je...

Tapi last wiken.. lain sket. 1st time aku dapat ride ngan Dr Fauzi idola aku tu.. dia la antara orang pertama yang aku minta opinion sebelum aku beli beskal. Main email je masa tu! lepas tu banyak la aku dok study tentang sape Dr Fauzi ni... antaranya, aku respek gile kat dia sbb penah kayuh balik Kelantan!! kuat dia ni...

Kisah pegi PD ni bermula bila Pak Brahim (buddy aku nih) invite aku join dia ngan Doc tu la.. pucuk dicita ulam mendatang seyyy.. dah lama aku target nak riding ke PD (120k return trip Unikeb UKM-PD) tapi belum kesampaian.. takyah la ek aku citer detail tentang ride tu... gi tengok kat blog basikalgunung tu... sumer Doc dah citer kat situ... siap gamba montot aku lagey... thanks Doc... nice shot... x pasan pon bile Doc snap gambo tu.. conclusionnya, aku memang puas ati sangat riding ari tu... cuaca baik..mood baik... energy cukup... bestttt je. Aku merempit ngan Doc Fauzi dari PD sampai unikeb dalam masa dua jam lebih sikit....hehehe 12.30 sampai gitu (everage speed 27.5km/h)... rekod terpantas aku untuk 60k non-stop ride! balik umah timbang body sudah turun 3.5kg.. tekezut berok aku.... tapi lepas mkn/minum cam unta naik balik 1kg....

Eh... tercerita banyak lak... asal nak citer PD recovery ride. huhuh

26052009 jam 540pm.. pakai MTB tayar slick..
Aku decide utk buat recovery ride selepas 24jam rest (sepatutnya kena rest 48jam if riding more then 100k) gasakla... aku teruja ngan cuaca mendung yang amat sempurna untuk kayuh..

Biasa la... route weekday... lalu depan kedai Beskal Khairi... sampai depan SAAS aku jumpa Abg Man Sg. Jeluk ride sorang2! lagi la teruja aku.. ade buddy la pulak ari ni... aku penah ride ngan Abg Man pegi Sg Tekala ngan Clan Manciocc... last year rasanya. Tu pun puas aku nak ingat kat mana aku penah jumpa Abg Man ni... sorry bang!

Kami ride sama-sama panjat bukit Giant & bukit Saujana Prima... kuat Abg kita tu, sambil sembang je panjat dua bukit tu pakai MTB tayar offroad perghhhh... tak mengah pon.. Last2 kami berpisah dekat bukit Kajang Perdana... Abg Man masuk Sg Jeluk... aku terus ke H'way Sg Long feveret aku tu... pusing Clover Leaf Kajang Perdana satu kali then terus panjat Bukit BigMac... laju je aku panjat bukit BigMac... mungkin sebab muscle tengah ketat daripada PD ari tu... Standing sampai peak... downhill kaw2 buat max speed 62.8km/h.. climbing balik bukit double D... then downhill sampai toll Sg Long.. semuanya 10 climbing sepanjang loop Sg Long tu..

Sampai umah kul 640pm... exactly 1jam bagi jarak 24.88k.. lambat 3 atau 4 minit dari biasa... sebab berenti amik no tipon Abg Man.. Average speed 24.4km/h sebab layan sembang ngan Abg man ha ha ha ok la tu.. nanti ride sama lagi yek Abg Man.. tak terasa penat klu ride berdua!

Gambo kat atas tu baru je sampai umah (tengah busuk tu)... teringat nak kena amik gambo moto ngan tayar baru.. ada orang tu nak bukti aku beli tayar baru kahhhhhhhhhh!

Best tayar Duro tu.... amik lap cam melekat je tayar tu kat jalan... hehe jangan ade minyak or pasir sudahhh.

Next ride? esokkkk....hahaha takyah la report ek... biar je aku syok sendiri riding kat Loop Sg Long feveret aku tu.. target pusing Clover Leaf 4kali (10k)... chaiyokk chaiyokkk zack!!!! Jom la woiii sesapa nak join tu! pandai-pandai korang la nak join aku kat simpang or bukit mana2...

p/s: Ade sesape tau sape sebenarnya rider yang jatuh & meninggal kat H'way Lekas last week? puas aku search kat internet... tapi tak jumpa infonya... so pleasee.... tq!

Monday, May 4, 2009

Life is a Journey not a Destination!






Ari ni aku cuti.. Aku pun tatau knp aku cuti ari ni... Suddenly decide masa bangun pagi tadi huhuhu

Lepas anta nida gi sekolah.. aku pegi jogging kat Taman Tasik Semenyih, lokasi jogging feveret aku.. strategik dan cantik tempat tu. 1 loop approximately 1km rasanya... sbb biasanya klu aku buat 5 loop amik masa 30-35min..

Pagi tadi... setelah sekian lama tak lari... Aku berjaya buat 6 loop... 38min... okla. Tapi yang bestnya, langsung tak rasa stress or sakit. Maybe sbb aku buat regular riding kot. Ingat dulu-dulu.. klu seminggu je tak lari... muscle kat keting tu mesti sakit.... huh. Memang dlm magazine bicycling yg aku baca tu ade ckp... riding nak kena selang seli ngan lari.. laaaaaagi bagus..

Nampaknya aku kena set la aku kena lari at least sekali seminggu lepas ni.. :)

Cuma... riding ni bagi aku lebih jauh menyeronokkan compare ngan running... Ride 3 jam 80k pun tak terasa sangat... klu running 1 jam... 10k dah macam nak mati!

Oooo ye... kat atas tu koleksi kasut lari & kasut riding aku yg masih digunakan... Kasut riding sidi oldskool kaler grey/pink tu paling aku sayang wehh... antik tu! Special occasions je pakai kasut tu..

Kasut lari lak... adidas putih tu yang paling serasi dgn aku utk longdistance... ringannnn sesangat!

Koleksi kasut trekking... climbing... huhuhu sedihhh. Semua dah letgo kat orang... disebabkan pencen kejap aktiviti tu atas nasihat doktor.. spine ngan lutut ade problem, mungkin disebabkan selalu sangat angkat hoversack yang berat dan terjun terjah masa descending..

Tunggu kemunculan aku kembali di trek2 gunung.... wahai rakan-rakan kembara yang tak sudah2 dok ushar supaya aku kembali.... tungguuuuuu


Sunday, May 3, 2009